Мандрица е чаровно сгушена на десния бряг на Бяла река, в най-източната част на Родопа планина, на самата граница с Гърция. Селцето е запазило своето очарование, автентичност и език още от далечната 1636 година. Легендата разказва, че селото е основано от трима братя албанци, православни християни от село Вискуки, недалеч от град Корча, Южна Албания. Братята били едри скотовъдци. Тогавашният османски военачалник Али Паша ги задължил да снабдяват войската му с мляко, месо и други продукти по пътя й към Одринско. Наложило се братята и техните семействата да заминат с войската. Достигнали Одрин. Али Паша поискал да изрази своята благодарност и предложил на тримата мъже да обиколят целия Одрински вилает, за да намерят незаселено място, което да е подходящо за стадата им и да се установят там. Обещал да им издейства писмено разрешение – ферман, което да освобождава от данъци жителите на бъдещото село, да позволява изповядването на християнската религия и да забранява заселването на турци там. Те обиколили навред, докато не намерили най-подходящото място. Показали го на Али Паша. Той им дал земята и им издействал от султана обещания ферман. Освен предварителната уговорка, ферманът определял и границите на селската мера, а именно: минаването на стадата отвъд реката и връщането им обратно за един ден определяли границите на землището. Тук те построили мандра и оттам и дошло името на селото. То започнало бързо да се разраства и в началото на ХХ век достигнало около 3500 души като тютюнът, бубарството и търговията се превръщат в основен поминък за жителите на село Мандрица. В миналото в селото е имало четири мелници, 22 мелачки за сусамово олио, 1 тухларна, леярна за камбани, манифактура за газирани напитки, кожарска манифактура, бъчварница, бояджийница, таханджийница, много аламбици за ракия и мастика, оръжейни манифактури, бижутерии и др. В Мандрица е имало две гръцки училища – едно мъжко, едно девическо и една детска градина. В селото има две църкви. Гробищната „Света Неделя“ е малка еднокорабна сграда. Строена е през 1708 година и е една от най-старите църкви в Източните Родопи. Селската църква „Свети Димитър“ е построена през 1835 година. В днешни дни селото вече силно е обезлюдено. За отминалите времена напомнят само старите триетажни кирпичени къщи. Има и няколко тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Малкото останали жители на селото продължават да говорят на автентичния албански език, донесен от предците им и съхранен през вековете на създаване и възход на селото.

Галерия

Античната римска вила „Армира“ безспорно е най-интересния културно-исторически паметник в региона около Мандрица. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани (I в. сл. Хр.) вилни комплекси от римската епоха. Открита е през 1964г. при строежа на язовир Ивайловград, а наскоро е напълно реставрирана. Вила Армира е най-богатият и най-пищно украсен частен дом (дворец) от онези времена, разкриван някога на територията на България. Тя е била център на поземлено владение, собственост на голяма тракийска аристократична фамилия. До наши дни във вилата са запазени уникални композиции от мозайка, както и други архитектурни елементи, които я правят безценен паметник на античното строително изкуство в световен мащаб.

Галерия

При разходките в района на Мандрица, крепостта „Лютица“ може да се окаже крайна цел по маршрута Вила „Аримра“, Атеренски мост, „Лютица“. Крепостта „Лютица“ или Мраморния град (за построяването й е използван само мрамор) е най-запазената планинска крепост не само в Източните Родопи, но и в цяла България. Крепостта е построена през ХІІ-ХІІІ в. Височината на крепостната стена е до 10 м, стената завършва с бойна платформа, личат бойниците и кулите, като 9 от тях са достигнали до наши дни с първоначалната си височина. В заградената от крепостните стени площ от 26 дка се е помещавал цял град, който при нужда е можел да скрие от нашественици населението на околните селища.  Входът на крепостта е само един и е защитен от две правоъгълни кули. Крепостта „Лютица“ е построена на най-високата точка в района и при ясно време оттам се открива прекрасна гледка към Димотика и Одрин. До крепостта се стига пеша за около 3 часа, като пътя минава през Вила Армира, Атеренски мост и средновековния манастир „Св. Св. Константин и Елена“.

Галерия

Приятната почивка в село Мандрица може да съчетаете с интересни разходки до културно-историческите забележителности на региона. Едно от местата, които може да посетите е Атеренски мост – намира се над река Армира, наричана в горното й течение Атеренска.  Самият мост не е много стар като конструкция, в сегашния си вид съществува от XVI век, но легендите разказват, че от там е минавал древен римски път за Беломорието. Мостът е обявен за археологически паметник на културата с местно значение. В съчетание с останалите културно-исторически забележителности в региона като Вила „Армира“, Крепостта „Лютица“ и др. и красивата природа Атеренски мост е едно наистина интересно и уникално място, което заслужава да бъде видяно.

Галерия

За природните красоти около Мандрица стана въпрос вече многократно, но безспорно едно от най-забележителните места е поречието на Бяла река. Това е единствената река в България, която не минава през населено място и точно, поради тази причина в самата река и по поречието й могат да бъдат срещнати уникални растителни и животински видове, които не съществуват никъде другаде. Меандрите на Бяла река са известни на много любители на природата. Те привличат с уникалната си красота и удивителните гледки, които представят. Поречието на Бяла река е идеално за излети и пикници сред природата, има места подходящи за плаж през топлите летни дни, както и отлични условия за роболов.

Галерия

Само на около 20 км. от село Мандрица се намира един от най-големите и красиви язовири в България, а именно язовир Ивайловград. Бреговата ивица на язовира е 64 км, а природата наоколо е впечатляваща. Сред буйна растителност от зелени вековни дървета има кокетни слънчеви полянки, подходящи за пикник и плаж. За любителите на риболова водите на язовира крият разнообразие от различни видове риба като: сом, шаран, бяла риба, кефал и мн. други. Язовир Ивайловград е подходящ и за различни видове водни спортове като кану-каяк и др.

Галерия

В околностите на село Мандрица могат да бъдат открити множество забележителности, които  свидетелстват за наличието на живот по тези места още от времето на древните цивилизации. По-известните антични забележителности в региона са: Тракийската гробница край село Долно Луково, Голямата могила при село Свирачи,  Тракийски долмен до село Плевун и др. За съжаление тези интересни археологически паметници са били открити и ограбени от иманяри и в момента за тяхното съществуване свидетелстват само каменни руини.

 

В региона на Мандрица има множество християнски храмове, построени през различни епохи. В самото село има две църкви – „Св. Неделя“ (1708) – една от най-старите църкви в Източните Родопи и „Св. Димитър“ (1835). Други известни църкви в областта са: „Св. Панталеймон“ (1843) – с. Плевун, „Св. Атанасий“ (1838) – с. Белополяне, „Св. Св. Константин и Елена“ (1806) – Долно Луково. В повечето случаи обаче в тези църкви няма действащи свещеници и те отварят вратите си само за големите християнски празници или могат да бъдат посетени и разгледани с предварителна уговорка.