Еко комплекс „Букор Щепи“ с двата си корпуса „Магнолия“ и „Липа“ се намира в родопското село Мандрица. Това е едно от малкото запазени и автентични кътчета в България, където почти не стъпва човешки крак, където времето е спряло, където природата е съхранила своята красота в първичния си вид, където земята и небето се сливат в една зелено-синя линия на безкрайния хоризонт. Отворихме нашият комплекс специално за Вас, за да можем да Ви покажем красотата на българската природа, чара на местните жители и автентичния албански език, който говорят, историческите забележителности на региона и още много неща, които ще разберете само и единствено, ако посетите тази част от България, а дойдете ли веднъж със сигурност ще оставите част от сърцето си тук и след това ще се връщате отново и отново…

Двата корпуса на комплекса са разположени един до друг и се намират на площада на село Мандрица, имат изглед към камбанарията на църквата и планината. На своите гости „Букор Щепи“ предлага истински уют и комфорт. Интериорните решения в „Магнолия“ и „Липа“ са с красиви и изчистени модерни форми и предоставят идеални условия за спокойна почивка. За гостите на комплекса са осигурени високоскоростна безжична интернет връзка и сателитна телевизия. Комплекса разполага с бистро и лоби бар.

Добре дошли!

Галерия

От 01.07.2017г. басейнът на Еко-комплекс „Букор Щепи“ официално работи за нашите клиенти. Басейнът е с размери 15/7 метра и дълбочина от 120/150 см. Предвидили сме отделно обособен басейн за деца с дълбочина 60 см, както и хидромасажна зона като част от общия басейн с дълбочина 90 см. Пространството около водната зона е решено чрез комфортни шезлонги, масички и чадъри. Към басейна функционира летен бар, където нашите клиенти могат да си поръчат освежителни напитки и вкусни закуски.
Очакваме ви!

Работното време на басейна е всеки ден от 10 до 19 часа.

Галерия

 

Нашият ресторант съчетава в себе си уюта и простотата на пасторалното с богатството от напитки и традиционни български ястия. За вас сме се постарали да акцентираме на здравословни местни рецепти, гарнирани с популярни вина от региона. Ценителите на вегетарианска храна ще останат приятно изненадани от предложенията в менюто. Ще се чувствате еднакво добре, както с чаша вино в ръка похапвайки домашно сирене, наслаждавайки се на залеза в градината на ресторанта, така и удобно разположени на диваните ни, наслаждавайки се на тихият джазов музикален фон. Интериора ще ви удиви ,но… за него ще ви оставим сами да прецените.

Мандрица е чаровно сгушена на десния бряг на Бяла река, в най-източната част на Родопа планина, на самата граница с Гърция. Селцето е запазило своето очарование, автентичност и език още от далечната 1636 година. Легендата разказва, че селото е основано от трима братя албанци, православни християни от село Вискуки, недалеч от град Корча, Южна Албания. Братята били едри скотовъдци. Тогавашният османски военачалник Али Паша ги задължил да снабдяват войската му с мляко, месо и други продукти по пътя й към Одринско. Наложило се братята и техните семействата да заминат с войската. Достигнали Одрин. Али Паша поискал да изрази своята благодарност и предложил на тримата мъже да обиколят целия Одрински вилает, за да намерят незаселено място, което да е подходящо за стадата им и да се установят там. Обещал да им издейства писмено разрешение – ферман, което да освобождава от данъци жителите на бъдещото село, да позволява изповядването на християнската религия и да забранява заселването на турци там. Те обиколили навред, докато не намерили най-подходящото място. Показали го на Али Паша. Той им дал земята и им издействал от султана обещания ферман. Освен предварителната уговорка, ферманът определял и границите на селската мера, а именно: минаването на стадата отвъд реката и връщането им обратно за един ден определяли границите на землището. Тук те построили мандра и оттам и дошло името на селото. То започнало бързо да се разраства и в началото на ХХ век достигнало около 3500 души като тютюнът, бубарството и търговията се превръщат в основен поминък за жителите на село Мандрица. В миналото в селото е имало четири мелници, 22 мелачки за сусамово олио, 1 тухларна, леярна за камбани, манифактура за газирани напитки, кожарска манифактура, бъчварница, бояджийница, таханджийница, много аламбици за ракия и мастика, оръжейни манифактури, бижутерии и др. В Мандрица е имало две гръцки училища – едно мъжко, едно девическо и една детска градина. В селото има две църкви. Гробищната „Света Неделя“ е малка еднокорабна сграда. Строена е през 1708 година и е една от най-старите църкви в Източните Родопи. Селската църква „Свети Димитър“ е построена през 1835 година. В днешни дни селото вече силно е обезлюдено. За отминалите времена напомнят само старите триетажни кирпичени къщи. Има и няколко тухлени къщи в гръцки стил, отлични представители на тракийската архитектура с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Малкото останали жители на селото продължават да говорят на автентичния албански език, донесен от предците им и съхранен през вековете на създаване и възход на селото.

Галерия